ציוד וחומרים:
- שיפוד עץ
- אטב
- 1 כוס מים
- 2-3 כוסות סוכר
- כוס זכוכית צרה-גבוהה ושקופה.
מהלך הניסוי:
- מביאים את המים לרתיחה.
- מוסיפים למים הרותחים כרבע כוס סוכר ומערבבים עד שהסוכר מתמוסס.
- מוסיפים עוד סוכר ושוב - מערבבים עד שהוא נעלם בתערובת. ממשיכים כך עד שהתמיסה רוויה בסוכר וסוכר נוסף לא מתמוסס בתערובת. וודאו שאתם לא מוותרים מוקדם מדיי! שלב זה דורש סבלנות וזמן לאחר כל הוספה של סוכר ועד התמוססותו.
- לאחר שהתמיסה רוויה בסוכר מורידים מהאש ומניחים בצד לקרור של לפחות כ-20 דקות.
- בינתיים, מכינים את שיפוד העץ עליו יצמח הגביש שלנו. תופסים את השיפוד בעזרת האטב כך שכשמניחים את השיפוד בתוך הכוס (כשהאטב נח על שפתה ומונע מהשיפוד לגעת בצדדי הכוס) מרחקו מתחתית הכוס הוא כ2.5 ס"מ.
- - בזמן הקרור, ישנם כאלו שמעדיפים לטבול את קצה שיפוד העץ בתמיסת הסוכר ולאחר מכן לגלגל את השיפוד על סוכר רגיל - זאת על מנת לאפשר מצע צמיחה לגבישי הסוכר החדשים, גרגירי הסוכר מהווים מעין גרעין התגבשות עליו יצמח הגביש. במידה ואתם רוצים לקצר את התהליך ולעשות שלב זה - עליכם לוודא שהשיפוד התקרר לחלוטין לאחר שטבלתם אותו בתמיסת הסוכר על מנת שגרגירי הסוכר לא ייפלו ממנו כשתכניסו אותו לכוס הזכוכית מלאת תמיסת הסוכר,
- דבר שיהרוס את היווצרות הגביש.
- כעת, שופכים את תמיסת הסוכר אל כוס הזכוכית כמעט עד סופה ומניחים את האטב המחזיק בשיפוד העץ בתוך הכוס כך שהוא לא נוגע בדפנות.
- נותנים לתערובת להתקרר לחלוטין ומניחים את הכוס בזהירות.
- עכשיו נותר רק לחכות! גבישי הסוכר יצמחו על השיפוד שלנו במשך 3-7 הימים הבאים.
- מומלץ להחליף מדי פעם את כוס הזכוכית במידה ומצטברים על תחתיתה ודפנותיה גבישי סוכראיך עושים זאת? בנקל. מוציאים את השיפוד עליו צומח הגביש, שופכים את תמיסת הסוכר מהכוס המשומשת (משתדלים ללא הסוכר שהצטבר בתחתית) לכוס החדשה ומחזירים את הגביש לכוס החדשה. תהליך זה יזרז את צמיחת הגביש!
הסבר מדעי:
כשממיסים כמות גדולה של סוכר במים עד שסוכר שיתווסף לתמיסה ישקע בתחתית אנו יוצרים תמיסה סופר רוויה,
זאת אומרת שהמים יוכלו "להחזיק" את כל כמות הסוכר הזו רק אם המים והסוכר יהיו חמים מאוד.
כשהתמיסה מתקררת, הסוכר "יוצא" ממנה ומתגבש על שיפוד העץ. השיפוד (ולפעמים גם כוס הזכוכית עצמה) משמשים בתור מצע עליו מתחילים לגדול גבישי הסוכר. עם קצת מזל וסבלנות, תקבלו גביש טעים ומגניב, ואם תרצו להפוך אותו למגניב אף יותר ניתן להוסיף לתמיסת הסוכר מעט צבע מאכל (לא יותר מדיי, זה לא בריא!) - הגבישים שיצמחו יהיו בצבעים שונים ומגוונים.
|
|
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה